درصد موفقیت بارداری با اسپرم اهدایی چقدر است
حس پدر ومادر شدن شیرین تر از عسل بوده و شوری که بر دل می نشاند زلال تر از آب روان است .
اهدا کننده اسپرم مردی است که اسپرم خود را اهدا می کند تا زوج نابارورِ فاقد اسپرم ، ازاین اسپرم برای بارداری و داشتن فرزند استفاده کنند. لقاح مصنوعی با استفاده از اهدای اسپرم از سال 1884 در ایالات متحده انجام شده است.
زوج ها معمولاً به دلیل ناتوانی شریک مرد در تولید اسپرم یا ناتوانایی درتولید اسپرمِ با کیفیت ، برای باردارشدن از اسپرم اهدایی استفاده می کنند.
بهترین میزان موفقیت در استفاده از تلقیح اسپرم اهدایی مواقعی است که زن فاقد هرگبه 60 تا 80 درصد برای دستیابی به بارداری برسد.ونه مشکل باروری باشد و در سن زیر 35 سال باشد. میزان حاملگی با اسپرم اهدائی بین 10 تا 40 درصد در هر سیکل تزریق است و این عدد می تواند تحت تاثیرمیزان آمادگی رحم و تخمدان زن و میزان کیفیت اسپرم و روشی باشد ( IUI یا IVF یا تلقیح داخل واژن ) که انجام می شود ،
عوامل موثر بر بارداری موفق با اسپرم اهدایی
موفقیت بارداری با اسپرم اهدایی به عوامل مختلفی بستگی دارد. درک این عوامل برای زوج هایی که قصد بارداری با این روش ها را دارند، بسیار مهم است. در اینجا، ما به عناصر کلیدی که بر میزان موفقیت این روشهای بارداری تاثیر می گذارند، می پردازیم.
- زمان بندی : بسته به روشی که برای بارداری استفاده می شود ، زمان تخمک گذاری بسیار مهم است. مثلا باید همزمان با آزاد شدن یک تخمک بالغ از تخمدان ها باشد ، که ردیابی دقیق تخمک گذاری را ضروری می کند.
- سلامت اسپرم : کیفیت اسپرم مورد استفاده نقش مهمی دارد. اسپرم سالم و متحرک با مورفولوژی خوب شانس لقاح موفق را افزایش می دهد.
- شرایط رحم : محیط سالم رحم برای لانه گزینی موفق ضروری است. عواملی مانند فیبروم رحم، پولیپ یا عفونت می توانند بر نتایج باروری تاثیرسوء بگذارند.
- فاکتورهای دهانه رحم : مخاط ( موکوس ) کافی در دهانه رحم برای انتقال اسپرم در برخی روشها مانند IUI ضروری است.ترشح دهانه رحم اگر ناکافی یا بد باشد ، می تواند مانع از حرکت اسپرم به سمت تخمک شود. گاهی اوقات داروها می توانند به بهبود کیفیت ترشح دهانه رحم کمک کنند.
- سن باروری : سن زن در تعیین میزان موفقیت مهم است. باروری با افزایش سن کاهش می یابد و زنان بالای 35 سال کمتر ازخانمهای جوانتر ( حدود 30 ساله ) میزان موفقیت را تجربه می کنند.
- شرایط پزشکی زمینه ای : شرایطی مانند سندرم تخمدان پلی کیستیک ، آندومتریوز یا ناباروری باعلت ناشناخته می تواند بر موفقیت باروری با این روش ها تاثیر بگذارد. پرداختن به این شرایط از طریق مداخلات پزشکی مناسب می تواند ضروری باشد.
روشهای انتقال اسپرم اهدائی
انواع مختلفی از درمان باروری با اسپرم اهدائی وجود دارد :
- تلقیح داخل رحمی ( درمان IUI ) : در روش IUI پزشک اسپرم شسته شده را مستقیماً بداخل رحم تزریق می کند، جایی که با تخمک برخورد کرده وجنین تشکیل می شود و توسط آندومتر رحم جذب میشود.
- تلقیح داخل دهانه رحم ( درمان ICI ) : شکل دیگری از تلقیح است که در آن اسپرم با یک سرنگ به داخل سرویکس ( گردن رحم ) تلقیح می شود و از آنجا سلول های اسپرم باید به داخل رحم شنا کنند .
- لقاح آزمایشگاهی ( درمان IVF ) : روش IVF که در آن پزشک تخمک ها را از تخمدان ها استخراج می کند. سپس تخمک ها با سلول های اسپرم در آزمایشگاه مرکز ناباروری ، بارور می شوند ، و2-4 روز بعد ، جنینهای تشکیل شده را به رحم زن انتقال می دهند .
- تزریق داخل سیتوپلاسمی اسپرم ( درمان ICSI ) : نوعی از IVF است. پس از استخراج تخمک از تخمدان، یک جنین شناس یک سلول اسپرم را با یک سوزن کوچک در یک تخمک تزریق می کند. و چند روز بعد که جنین تشکیل شد، پزشک آن را در رحم زن قرار می دهد.
علل عدم موفقیت بارداری با اسپرم اهدایی
از اصلی ترین علل تاثیرگذار در بارداری ناموفق با اسپرم اهدایی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1- کیفیت جنین
مهمترین علت عدم موفقیت، کیفیت جنین است. بسیاری از جنین ها پس از انتقال به دلیل نامناسب بودن کیفیت شان نمی توانند لانه گزینی نمایند. حتی در صورت مناسب بودن کیفیت جنین در آزمایشگاه، جنین ممکن است پارامترهای لازم برای رشد در رحم را نداشته باشد و در نهایت نتواند رشد کند و از بین برود. همیشه علت عدم موفقیت لانه گزینی جنین ، اختلالات رحمی نیست . گاهی مناسب نبودن کیفیت جنین نیز می تواند از لانه گزینی جلوگیری نماید .
2- کیفیت تخمک
سن زنان در انجام بارداری با اسپرم اهدائی بسیار مهم است، زیرا میزان موفقیت ارتباط مستقیمی با سن و کیفیت تخمک دارد که از اهمیت بیشتری برخوردار است. با افزایش سن زنان، کیفیت و کمیت تخمک ها کاهش می یابد که این امر قدرت باروری زنان را چه با انجام IVF و چه روشهای دیگر، تحت تاثیر قرار می دهد.
به طور میانگین، حدود 25 درصد از جنین هایی که تشکیل می شوند ، منجر به تولد نوزاد زنده می گردند. میزان موفقیت بارداری طبیعی در زنان زیر 38 سال ، 25 درصد در هر سیکل و در افراد مسن تر، تقریبا 10 درصد است . میزان لانه گزینی در زنانی که از تخمک های خود برای بارداری استفاده می کنند و سنشان بین 40 تا 44 سال است، فقط در حدود 5 درصد است.
3- پاسخ تخمدان ها
گاهی تخمدان ها به داروهای درمان ناباروری پاسخ نمی دهند، بنابراین نمی توانند چندین تخمک تولید کنند. تولید تخمک کافی در زنانی که سن بالاتر از 37 سال دارند ، دشوار است. بنابراین احتمال شکست افزایش می یابد .
4- کیفیت اسپرم
اسپرم ها نقش اساسی در باروری تخمک دارند، بنابراین اسپرم باید سالم و متحرک بوده وبه تعداد کافی باشد . گیرنده های مخصوصی که در سطح اسپرم ها و تخمک ها وجود دارد ، امکان تعامل میان آن ها را فراهم می نماید . در هنگام برخورد اسپرم با تخمک ، آنزیم های آزاد شده از سر اسپرم ، غشا خارجی تخمک را سوراخ کرده و در نتیجه اسپرم به داخل تخمک نفوذ می نماید .
هرگونه مشکل در تعداد یا کیفیت اسپرم طی آزمایش اسپرم تشخیص داده می شود و بیماران می توانند از روش های ICSI ، IVF و یا IUI با اسپرم اهدایی برای درمان ناباروری استفاده کنند.
5- ناهنجاری کروموزومی
یکی از علل شکست باروری با اسپرم اهدایی، ناهنجاری های کروموزومی است. مطالعات نشان داده اند که میزان ناهنجاری کروموزومی در تخمک و در نهایت جنین، پس از اواسط دهه سوم زندگی افزایش قابل توجهی می یابد.
اختلالات کروموزومی ، کیفیت تخمک ها را کاهش داده به همین دلیل میزان موفقیت پس از 40 سالگی کاهش می یابد. افزایش سن از تقسیم شدن صحیح کروموزوم ها جلوگیری می کند و منجر به تغییر در تعادل 23 کروموزوم موجود در تخمک می شود. این امر می تواند منجر به سقط جنین گردد.
ناهنجاری کروموزومی اسپرم می تواند در ساختار کروموزومی جنین اختلال ایجاد نماید، هر چند که میزان اختلالات کروموزومی اسپرم کمتر از میزان اختلالات کروموزومی تخمک است .
DNA اسپرمِ 15 درصد مردانی که آزمایش آنالیز اسپرم نرمال دارند ، مشکل دارد. با انجام آزمایش DFI می توان این 15% را تشخیص داد . آزمایش DFI میزان شکست DNA اسپرم را نشان می دهد.
آزمایش ژنتیکی PGD نیز جهت بررسی یکپارچگی و سلامت کروموزومی جنین ، مورد استفاده قرار می گیرد .
6- اختلالات لانه گزینی
لانه گزینی مرحله ای از بارداری است که طی آن جنین به دیواره رحم متصل می شود. لانه گزینی امکان تغذیه و اکسیژن رسانی به جنین را فراهم می نماید. هنگامی که جنین 3 تا 5 روزه شود ، انتقال جنین انجام می گردد . لانه گزینی موفق حاصل واکنش مناسب متقابل میان جنین و اندومتر (لایه داخلی رحم) است. لانه گزینی ناموفق می تواند علل متعددی از جمله آندومتریوز داشته باشد.
اگر شما تا کنون بچه دار نشده اید ، انتظار نداشته باشید که معجزه ای رخ دهد و صاحب فرزند شوید ، بلکه با راهنمائی پزشکان خبره ، خیلی عاقلانه ، راهکار صحیح و منطقی درمانتان راپیدا کنید و به آن عمل کنید تا بچه دار شوید .
تعیین جنسیت جنین در بارداری با اسپرم اهدائی
تعیین جنسیت در بارداری با اسپرم اهدایی با استفاده از جداسازی اسپرم در آزمایشگاه انجام میشود. مایع حاوی اسپرم در آزمایشگاه تحت روند آماده سازی اسپرم قرار میگیرد. به این نحو که شستشو در محیط های خاص انجام شده و با استفاده از تکنیک هایی ، اسپرم حاوی کروموزوم X (تحرک کمتر برای بارداری با جنسیت دختر) و کروموزوم Y (اسپرم پر تحرک برای تعیین جنسیت پسر)، بطور نسبی از هم جدا میشوند. سپس مایع مورد نظر که حاوی اسپرم با کیفیت هم هست، برای استفاده در روش های بارداری در اختیار پزشک قرار می گیرد.
بیشتر بخوانید : شانس موفقیت بارداری با جنین اهدایی چقدر است؟
آیا اهداء اسپرم هزینه دارد؟
در ازای هر بار اهدای مایع منی به بانک اسپرم مبلغی به فرد اهدا کننده اسپرم پرداخت می گردد، اما این مبلغی متعارف است و صرفا جهت جبران وقت و هزینه های انجام شده است. چرا که هدف اصلی اهدای اسپرم ، باید کمک به زوجین نابارور بوده که در تلاش برای بچه دار شدن هستند و پول انگیزه اصلی اهدای اسپرم نباید باشد .
بارداری با اسپرم اهدائی در چه افرادی موفقیت کمتری دارد؟
لقاح آزمایشگاهی ممکن است برای همه موثر نباشد. شرایطی که میزان موفقیت انواع روشهای تلقیح با اسپرم اهدایی را کم می کند عبارتست از ، فیبروم رحم ، اختلال عملکرد تخمدان ، سطح غیر طبیعی هورمون ها و ناهنجاری های رحمی و وجود اختلال در لوله های رحمی ( انسداد یا پرپیچ و خم بودن یا اتساع لوله ها ) است. زنانی که این مشکلات را دارند با نرخ بارداری کمتری روبرو شوند .
احتمال سقط جنین پس از بارداری با اسپرم اهدائی
نمی توان عدد معینی را برای درصد موفقیت بارداری برای تمام زوج ها عنوان کرد ؛ زیرا این عدد به عوامل متعددی همچون سن خانم گیرنده، کیفیت اسپرم اهدایی ، شرایط جسمی گیرنده ، وضعیت روحی و روانی زن و نوع روش تلقیح و… بستگی دارد.
دکتر عنایت الله ایزدی در اصفهان متخصص اورولوژی ، تشخیص و درمان ناباروری مردان اعمالی نظیر بارداری با اسپرم اهدایی ، IUI ، فریز اسپرم را با درصد موفقیت بالا و تجربه چندین سال رضایت مندی بیمارانشان انجام می دهند .
در آغوش گرفتن ، نوازش ، و بوسیدن فرزند ، خوشایندترین لذت دنیا برای پدر و مادرهاست .
ما پزشکان پیوسته در تلاشیم که این لذت را نصیب همۀ والدین کنیم .
آدرس : اصفهان ، خ شمس آبادی ، روبروی بیمارستان سینا ، اول کوچه 32
تلفن : 32363136 (031) - 09131000345درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
- احکام شرعی اسپرم اهدایی 1403(حکم اسپرم اهدایی رهبری) تاریخ انتشار : 1398-11-03تاریخ بروز رسانی : 1403-07-28
- اسپرم اهدایی در خارج از ایران تاریخ انتشار : 1396-08-12تاریخ بروز رسانی : 1403-07-28
- آیا گیرندگان جنین یا اسپرم صلاح است که اهداکنندگان را بشناسند ؟قسمت اول تاریخ انتشار : 1399-06-14تاریخ بروز رسانی : 1402-11-08
- مراقبت بعد از بارداری با اسپرم اهدایی تاریخ انتشار : 1398-01-21تاریخ بروز رسانی : 1403-07-28
- آیا گیرندگان جنین یا اسپرم صلاح است که اهداکنندگان را بشناسند ؟ قسمت دوم تاریخ انتشار : 1399-06-16تاریخ بروز رسانی : 1402-11-29
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .