اضافه وزن چه تاثیری در بارداری دارد؟

بخشی از یک حاملگی سالم ، تمرکز روی سلامت خود قبل از بارداری است. رسیدن به وزن سالم قبل از حاملگی می‌تواند شانس ابتلا به بارداری را افزایش دهد و خطر عوارض حاملگی را به حداقل برساند. یکی از مشکلاتی که امروزه باعث نازایی خانمها شده است ، عامل چاقی و اضافه وزن است که از نظر علم پزشکی به اثبات رسیده است.
چاقی زمانی است که BMI شما 30 یا بالاتر باشد. این میزان چاقی در بارداری خطرناک است و سلامت مادر و جنین را در خطر می‌اندازد. مشکلات چاقی در بارداری بسیار زیاد و گاهاً خطرناک است. اگر BMI مادر قبل از زایمان 30 یا بالاتر باشد، ممکن است به مراقبت‌های دوران بارداری تحت نظر متخصص نیاز داشته باشد. متخصص مراقبت‌های بهداشتی در مورد خطرات چاقی برای مادر و کودکتان و همچنین چگونگی کاهش این خطرات صحبت خواهد کرد.

آنچه در این مطلب میخوانید

اضافه وزن چه تاثیری در بارداری دارد؟

چاقی قبل از بارداری یا چاق شدن درحین بارداری ، با افزایش ریسک مشکلات سلامتی برای نوزاد همراه است، از جمله:

با این حال، عوامل دیگری نیز ممکن است در این پیامدها نقش داشته باشند.

اقدامات کاهش وزن قبل از بارداری

اضافه وزن و تاثیر آن بر باروری

ارتباط چاقی و باروری

تأثیر چاقی بر ناباروری به این صورت است که چاقی میزان موفقیت بارداری در چرخه‌های طبیعی بارداری را کاهش می‌دهد. علاوه بر این چاقی احتمال موفقیت خانم‌هایی را که تحت درمان باروری با روشهای کمک باروری ( IVF و ... ) هستند را نیز کاهش می‌دهد. سطح بالای لپتین و سطح پایین آدیپونکتین میزان باروری را کاهش می‌دهد.

ارتباط چاقی با عدم تخمک گذاری

اضافه وزن می‌تواند منجر به مشکلات هورمونی غیر طبیعی شود که بر فرایند تولید مثل خانم‌ها و آقایان تأثیر می‌گذارد. هورمون‌های غیر طبیعی که در بدن به دنبال اضافه وزن ترشح می شود ، بر تولید اسپرم مرد و تخمک گذاری زن تأثیر منفی می‌گذارد. چاقی در خانم‌ها منجر به تولید بیش از حد انسولین می‌شود و تخمک گذاری را نامنظم خواهد کرد . بین چاقی ، تولید بیش از حد انسولین در بدن و همچنین وضعیتی به نام سندرم تخمدان پلی کیستیک ( PCO ) ارتباط وجود دارد.

چگونه چاقی بر روی باردار شدن تاثیر می گذارد؟

سندرم PCO نیز نوعی وضعیت پزشکی خاصی است که با علائمی از جمله قاعدگی نامنظم، چاقی، عدم تخمک گذاری، افزایش هورمون مردانه و چاقی همراه است.

چاقی منجر به مقاومت بدن نسبت به انسولین می‌شود ، که با عدم تخمک گذاری یا عدم توانایی خانم جهت تولید تخمک همراه است . علاوه بر این سطح انسولین و چاقی منجر به تغییر هورمون‌های جنسی، آندروژن بالا (هورمون‌های مردانه) و… می‌شود.

مطالعات نشان می‌دهد خانم‌هایی که ناباروری مرتبط با عدم تخمک گذاری دارند ، در خانم‌های با اضافه وزن بیشتر مشاهده می‌شود .

معمولاً خانم‌هایی که اضافه وزن دارند ، تنها با کاهش 5 درصد از وزن خود به افزایش تخمک گذاری و کاهش ناهنجاری‌ها کمک شایانی می‌کنند . علت اصلی عدم تخمک گذاری در خانم‌های چاق، سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS یا PCO ) است.

این سندرم همراه با چاقی با علائمی از جمله ترشح بالای هورمون مردانه مانند موهای زائد، سطح بالای کلسترول، آکنه و مقاومت به انسولین همراه است.

چه دلایلی سبب کاهش قدرت باروری در مردان و زنان می شود؟

یکی از دلایل کاهش قدرت باروری در زنان و مردان با بالا رفتن وزن ، عدم تخمک گذاری است ، بدین معنا که تخمک هر ماه از تخمدان آزاد نمی شود . مطالعات بسیاری نشان می دهند که کم کردن وزن می تواند منجر به بهبود روند تخمک گذاری و باروری شود. حتی با وجود پیشرفت های صورت گرفته در زمینه IVF، شانس بارداری در خانم هایی که اضافه وزن دارند، کمتر می باشد. چاقی روند گرفتن تخمک و کاشت جنین را نیزدشوار می سازد .

تاثیر چاقی در باروری خانم ها

تعادل و توازن هورمون ها، سیکل قاعدگی خانم ها را تنظیم می کند. در خانم هایی که چاق هستند و اضافه وزن دارند، سطح هورمونی به نام لپتین که در بافت های چربی تولید می شود، بالا می رود. در چنین شرایطی، تعادل هورمون ها بر هم می خورد و از قدرت باروری کاسته خواهد شد.

میزان چربی بدن بر روی سیکل قاعدگی تأثیر می گذارد. هر چه وزن بدن بالاتر باشد ، میزان چربی شکم بیشتر است و احتمال بروز مشکلات باروری نیز بیشتر خواهد بود. تجمع چربی به خصوص در ناحیه شکم ، احتمال بروز مقاومت به انسولین را افزایش می دهد و سطح گلوبولین متصل شونده به هورمون جنسی، پروتئینی که مسئول تنظیم هورمون های جنسی آندروژن و استروژن است را ، کاهش می دهد .

برخی مطالعات نشان می دهند، خانم هایی که چاق هستند، احتمال بارداری در آنها تا یک سال بعد از کنار گذاشتن روش های پیشگیری ، کمتر خواهد بود.

تعادل هورمون هایی که سیکل قاعدگی را تنظیم می کنند ، با افزایش وزن و چاقی بهم میخورد و تخمک گذاری اتفاق نمی افتد . خانم هایی که شاخص توده بدنی شان (BMI) بیش از بیست و هفت است، سه برابر بیشتر از خانم هایی که BMI نرمال دارند، با مشکلات باروری روبرو می شوند.

کیفیت تخمک در تخمک گذاریهایی که در خانم های چاق اتفاق می افتد ، از کیفیت خوبی برخوردار نیستند و یا تخمک کمتری از تخمدان ها آزاد می شود.

زمانی که زوجین به دنبال IVF هستند ، میزان موفقیت این روش در خانم های چاق کمتر از خانم هایی است که وزن بدنی نرمالی دارند . به طور میانگین، شانس بارداری با IVF در خانم هایی که اضافه وزن متوسط دارند ، 10 درصد کمتر و در خانم های چاق ، 20 درصد کمتر می باشد.

تاثیر چاقی در باروری مردان

در مردان نیز، چاقی و اضافه وزن می تواند شانس باروری را کاهش دهد که می تواند به دلیل مشکلات هورمونی ، اختلالات جنسی و یا شرایط مرتبط با چاقی مانند دیابت نوع دو و یا آپنه انسدادی خواب باشد.

چاقی در مردان نیز می تواند مشکلاتی را در درمان IVF ایجاد کند ؛ چرا که چاقی می تواند بر روی کیفیت اسپرم ها تأثیر بگذارد و ساختار فیزیکی و مولکولی آنها را تغییر دهد.

آیا اضافه وزن میتواند بر توانایی جهت باردار شدن تاثیر بگذارد؟

یکی از دلایل کاهش قدرت باروری در زنان و مردان با بالا رفتن وزن، عدم تخمک گذاری است، بدین معنا که تخمک هر ماه از تخمدان آزاد نمی شود. مطالعات بسیاری نشان می دهند که کم کردن وزن می تواند منجر به بهبود روند تخمک گذاری و باروری شود. حتی با وجود پیشرفت های صورت گرفته در زمینه IVF، شانس بارداری در خانم هایی که چاق هستند یا اضافه وزن دارند ، کمتر می باشد .
چاقی روند گرفتن تخمک و کاشت رویان را نیزدشوار می سازد . اضافه وزن یا چاقی ممکن است قدرت باروری زن را کاهش دهد . در صورت وقوع حاملگی، وزن بیش از حد خطرهای مرتبط با بارداری را افزایش می دهد . کاهش وزن در افراد چاق ، ممکن است باعث افزایش شانس حاملگی و بهبود نتیجه بارداری شود.

آیا چاقی باعث سقط جنین میشود؟

حاصل نتایج مطالعات متعدد طی دهه‌های اخیر در ارتباط با اثر سوء چاقی بر سقط جنین نشان می‌دهد که ریسک سقط در حاملگی در خانم‌های چاق 67 درصد بیش از زنان با وزن طبیعی است.

آیا شکم بزرگ مانع از بارداری میشود؟

چاقی می‌تواند باروری شما را تحت تأثیر قرار دهد ؛ اما شکم بزرگ مانع بارداری نمی‌شود.
اگر شما تا کنون بچه دار نشده اید ، انتظار نداشته باشید که معجزه ای رخ دهد و صاحب فرزند شوید ، بلکه با راهنمائی پزشکان خبره ، خیلی عاقلانه ، راهکار صحیح و منطقی درمانتان راپیدا کنید و به آن عمل کنید تا بچه دار شوید .


آدرس : اصفهان ، خ شمس آبادی ، روبروی بیمارستان سینا ، اول کوچه 32
تلفن : 32363136 (031) - 09131000345نظرات کاربران درباره این مطلب :مهوش [ 1403-03-11 ]

با سلام و درود خدمت آقای دکتر و خانمهایی که که برای باردار شدن مراجعه می کنند و اضافه وزن دارند . من با قد ۱۶۰ س اضافه وزن داشتم ، ۹۰ ک بودم . یکسال آمدم پنج دوره تزریق اسپرم اهدایی گرفتم و نتیجه نگرفتم ، فکر میکنم علتش این بود که به حرف دکتر در خصوص رعایت رژیم غذایی و کم کردن وزن توجه آنچنانی نمی کردم ، تا اینکه مجبور شدم یکسال نیام و ۱۰ ک وزن کم کنم . در سیکل بعدی که با یکسال فاصله آمدم باردار شدم . خدا را شکر گزارم که به آرزوم رسیدم . کمی هم حسرت میخورم که چرا زودتر وزنم را کم نکردم .

برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام مستعار یا واقعی :
تلفن :
ایمیل (اختیاری) :
متن پیـام :

جدیدترین مقالات

جدیدترین اخبار و مقالات مربوط به درمان ناباروری و اسپرم اهدایی را در بخش مقالات بخوانید

درمان ناباروری با میکرواینجکشندرمان ناباروری با میکرواینجکشن

در روش میکروانجکشن یک اسپرم به درون تخمک تزریق می‌ گردد. انجام این امر برای افزایش شانس لقاح صورت می‌ پذیرد و شانس باروری را افزایش می دهد . ...

تاریخ انتشار : 1403-07-14

رابطه بین بیماریهای مقاربتی و تاثیر آنها بر سلامت باروری مردانرابطه بین بیماریهای مقاربتی و تاثیر آنها بر سلامت باروری مردان

بیماری‌ های مقاربتی با ایجاد مشکلاتی مانند التهاب، آسیب به بافت‌ های تولید مثل و ایجاد تغییرات بیوشیمیایی، کیفیت و تعداد اسپرم‌ ها را کاهش می‌ دهند. ...

تاریخ انتشار : 1403-07-07

آسیب نخاعی و تاثیرات آن بر باروری مردانآسیب نخاعی و تاثیرات آن بر باروری مردان

ضایعه نخاعی بر روی عملکرد هورمون‌ ها تاثیر می گذارد و انتقال سیگنال‌ های عصبی به اندام‌ های تناسلی را با اختلال مواجه می‌ کند و توانایی جنسی را مختل ...

تاریخ انتشار : 1403-06-31