انواع روشهای درمان آزواسپرمی غیر انسدادی
مردانی که اسپرمی در منی خود ندارند، به وضعیتی به نام آزواسپرمی مبتلا هستند. یک مرد به طور متوسط 100 تا 300 میلیون اسپرم در مایع منی خود دارد، اما اگر اسپرم وجود نداشته باشد، باردار شدن برای زوج ها دشوار میشود.
- آزواسپرمی غیر انسدادی چیست؟
- علائم آزواسپرمی غیر انسدادی
- انواع آزواسپرمی
- علل ابتلا به آزواسپرمی غیر انسدادی
- آزواسپرمی غیر انسدادی پیش بیضه
- آزواسپرمی غیر انسدادی بیضه
- امکان باروری در آزواسپرمی غیر انسدادی
- نحوه تشخیص آزواسپرمی غیر انسدادی
- آزواسپرمی در مقابل الیگواسپرمی
- روشهای درمان آزواسپرمی غیر انسدادی
- عمل جراحی در آزواسپرمی غیر انسدادی
- استخراج اسپرم بیضه با میکروسرجری
- عوارض آزواسپرمی غیر انسدادی
- هزینه عمل آزواسپرمی غیر انسدادی
آزواسپرمی غیر انسدادی چیست؟
آزواسپرمی غیر انسدادی (NOA) یک وضعیت پزشکی است که در آن مرد به دلیل ناتوانی در تولید اسپرم با مشکل نبود اسپرم در مایع منی خود مواجه میشود. این یکی از اشکال شدید ناباروری مردان است.
علائم آزواسپرمی غیر انسدادی
معمولاً تا زمانی که با عدم موفقیت در بچه دار شدن مواجه نشوید، متوجه آزواسپرمی غیر انسدادی نخواهید شد. برخی از افراد علائم مرتبط با علت اصلی را دارند. به عنوان مثال، ممکن است به دلیل عدم تعادل هورمونی یا ایجاد توده در بیضه ها در اثر عفونت، میل جنسی کم داشته باشید.
انواع آزواسپرمی
- آزواسپرمی انسدادی (OA)
- آزواسپرمی غیر انسدادی (NOA)
علل ابتلا به آزواسپرمی غیر انسدادی
آزواسپرمی غیر انسدادی را می توان به علل پیش بیضه و بیضه تقسیم کرد.
آزواسپرمی غیر انسدادی پیش بیضه
همه شرایط پیش از بیضه، هورمون هایی را که یک مرد برای تولید طبیعی اسپرم نیاز دارد، مختل میکند. اگر مردی هر یک از این شرایط را داشته باشد، به این معنی است که او نمی تواند اسپرم سالم و طبیعی تولید کند. علل آزواسپرمی غیر انسدادی پیش بیضه عبارتند از:
- هیپوگنادیسم هیپوگنادوتروپیک: این یک مشکل در غده هیپوفیز است که در آن هورمون های لازم برای تولید اسپرم یا تستوسترون را نمی سازد.
- کم کاری تیروئید
- استفاده از داروهای خاص
- افزایش استرادیول
- سندرم کالمن
- برخی از انواع نادر تومورهای هیپوفیز
این شرایط معمولاً از طریق داروهایی که از طریق خوراکی یا تزریقی مصرف میکنید قابل درمان هستند.
آزواسپرمی غیر انسدادی بیضه
اگر آزواسپرمی غیر انسدادی بیضه دارید، به این معنی است که چیزی مانع از ایجاد اسپرم طبیعی در بیضه های شما می شود. موارد زیادی می توانند باعث آزواسپرمی غیر انسدادی بیضه شوند. این شرایط اکثر موارد آزواسپرمی غیر انسدادی را تشکیل می دهند:
- واریکوسل یا وریدهای واریسی در کیسه بیضه که باعث اختلال در تولید اسپرم در بیضه می شود (اما به ندرت منجر به آزواسپرمی می شود).
- بیضه های نزول نکرده دو طرفه یا کریپتورکیدیسم.
- سرطان بیضه.
- گنادو توکسین ها مانند پرتودرمانی، شیمی درمانی و برخی مواد شیمیایی صنعتی که برای بیضه ها یا غدد جنسی سمی هستند.
- علل ایمونولوژیک، مانند ارکیت اوریون پس از بلوغ (زمانی که مردی که قبلاً بلوغ را پشت سر گذاشته است، در داخل بیضه خود دچار عفونت اوریون می شود).
- سندرم سلول سرتولی (زمانی که بیضه هیچ سلول اسپرمی ندارد).
- رشد ناقص، که در آن تمام اسپرم مرد فقط می تواند به یک مرحله معین و ناقص از رشد برسد.
- سندرم های ژنتیکی، مانند Klinefelters (این زمانی است که یک مرد یک کروموزوم X اضافی دارد، بنابراین آنها به جای گروه کروموزومی XY، گروه XXY دارند).
امکان باروری در آزواسپرمی غیر انسدادی
مردان مبتلا به آزواسپرمی غیر انسدادی قادر به تولید اسپرم نیستند. بنابراین زن و شوهر نمی توانند به طور طبیعی باردار شوند. با این حال، پس از ترکیبی از درمان های پزشکی و جراحی کافی، پزشکان می توانند اسپرمهای سالم را از بیضه بازیابی کنند و از آنها برای بارور کردن تخمک از طریق درمان ICSI استفاده کنند.
نحوه تشخیص آزواسپرمی غیر انسدادی
در طول تشخیص، پزشک شما نوع آزواسپرمی را تعیین می کند:
- آزواسپرمی انسدادی: اسپرم تولید می شود اما در دستگاه تناسلی شما مسدود می شود.
- آزواسپرمی غیر انسدادی: تولید اسپرم مختل می شود.
به طور کلی، مرد برای باروری به تعداد اسپرم های زیر نیاز دارد:
- 10 تا 20 میلیون اسپرم متحرک برای لقاح بدون کمک
- 3 تا 5 میلیون برای تلقیح داخل رحمی
- 1 میلیون اسپرم برای لقاح آزمایشگاهی (IVF)
- 1 تا 20 اسپرم برای تزریق داخل سیتوپلاسمی اسپرم (ICSI)
نمونه های اسپرم حداقل تحت یک آزمایش قرار می گیرند:
مرحله اول شامل یک تحلیل اساسی است؛ اگر اسپرمی پیدا نشود، نمونهها را در یک سانتریفیوژ چرخانده شده تا یک پلیت غلیظ ایجاد شده و بیشتر مورد بررسی قرار گیرد. تکنسین های آزمایشگاهی به دنبال شواهدی از هرگونه اسپرم پنهان (کریپتو اسپرمی) خواهند بود.
آزواسپرمی در مقابل الیگواسپرمی
در طول تشخیص، ممکن است متوجه شوید که مقدار اسپرم غیرطبیعی کمی دارید (الیگواسپرمی)، به جای اینکه اصلاً اسپرم نداشته باشید. در این موارد، ممکن است در برنامه جراحی و پزشکی باروری مردان تحت درمان قرار بگیرید.
تشخیص شما همچنین ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- تاریخچه پزشکی دقیق؛ شامل بررسی هرگونه سوابق موجود است (در حالی که ممکن است بیماران قبلاً برای ناباروری به پزشک مراجعه کرده باشند)
- معاینه ی جسمی
- آزمایش هورمونی
- غربالگری ژنتیکی
- تصویربرداری دستگاه تناسلی: از سونوگرافی، ام آر آی (تصویربرداری رزونانس مغناطیسی) یا سی تی اسکن (توموگرافی کامپیوتری) استفاده می کند.
روشهای درمان آزواسپرمی غیر انسدادی
صرف نظر از اینکه چه چیزی باعث آزواسپرمی غیر انسدادی می شود، پروسه درمان شروع میشود. ابتدا درمان با تجزیه و تحلیل مایع منی و نمایه غدد درون ریز مردان (آزمایش خون) شروع میشود. سپس از یک یا چند درمان زیر استفاده میشود:
داروها: اگر میزان تستوسترون زیستی پایینی باشد، معمولا داروی کلومیفن سیترات یا کلومید تجویز میشود. پس از آنکه چهار ماه این دارو مصرف شود و یک آزمایش مایع منی دیگر را تکرار خواهد شد. از هر نه مرد یک نفر پس از مصرف دارو برای بازگرداندن تستوسترون خود به محدوده طبیعی، اسپرم را به مایع منی بازمی گرداند. اسپرم برخی از مردان پس از مصرف دارو به مایع منی باز نمی گردد.
تستوسترون زیستی با تستوسترون کل که بسیاری از آزمایشگاه ها بررسی می کنند متفاوت است.
بیشتر بخوانید : افزایش شانس بارداری با اسپرم اهدایی
عمل جراحی در آزواسپرمی غیر انسدادی
واریکوسلکتومی
برخی از مردان ممکن است واریکوسل، رگ های بزرگ و گشاد شده روی کیسه بیضه داشته باشند که میتواند مانع از تولید اسپرم شود. در طی یک واریکوسلکتومی میکروسکوپی، از یک میکروسکوپ عامل برای شناسایی و بستن وریدهای متخلف استفاده میشود و در عین حال ساختارهای مهم اطراف را حفظ خواهد شد (به عنوان مثال، شریانها، مجرای دفران، کانالهای لنفاوی). تا 40 درصد از مردان با این روش می بینند که اسپرم به مایع منی خود باز می گردد. کسانی که ناموفق هستند ممکن است استخراج اسپرم را امتحان کنند. واریکوسلکتومی می تواند به کاهش وریدهای واریسی متورم با بسته شدن وریدهای آسیب دیده و تغییر مسیر جریان خون از طریق وریدهای سالم کمک کند، اما به طور کلی برای موارد شدید استفاده می شود.
استخراج اسپرم بیضه با میکروسرجری
- مصرف دارو برای عادی سازی تستوسترون شانس یافتن اسپرم را در طی یک روش جراحی استخراج اسپرم به نام استخراج اسپرم میکروسکوپی بیضه (micro TESE) دو برابر می کند.
- استخراج اسپرم بیضه با میکروسکوپ (micro TESE) را برای مردانی که تستوسترون کافی در طول آزمایشات تشخیصی دارند توصیه می شود. همچنین micro TESE برای مردانی توصیه می شود که برای حداقل چهار ماه داروهایی برای اصلاح تستوسترون خود مصرف کرده اند، اما هنوز هیچ اسپرمی در طول انزال آزاد نمی کنند. در طی روش های micro TESE، پزشکان تقریباً 50 تا 65 درصد مواقع می توانند اسپرم را پیدا کنند.
عوارض آزواسپرمی غیر انسدادی
از مهمترین عوارض این بیماری در مردان ناتوانایی در باروری تخمک زنان یا همان نازایی است. مردانی که به عارضه آزواسپرمی غیر انسدادی مبتلا هستند، به دلیل نداشتن اسپرم نمی توانند عملیات باروری سلول های جنسی را انجام دهند. بنابراین در حال حاضر یکی از مهم ترین علل نازایی در مردان، عدم وجود اسپرم ، اسپرم صفر یا آزواسپرمی است.
هزینه عمل آزواسپرمی غیر انسدادی
هزینه آزواسپرمی برای کل پروسه درمان متغیر بوده و همچنین هزینه درمان بستگی به علت آزواسپرمی دارد. در صورتی که نیاز به استخراج اسپرم از بیضه وجود داشته باشد، به هزینه درمان آزواسپرمی غیر انسدادی اضافه میشود.
دکتر عنایت الله ایزدی در اصفهان متخصص اورولوژی ، تشخیص و درمان ناباروری مردان اعمالی نظیر بارداری با اسپرم اهدایی ، IUI ، فریز اسپرم را با درصد موفقیت بالا و تجربه چندین سال رضایت مندی بیمارانشان انجام می دهند .
آدرس : اصفهان ، خ شمس آبادی ، روبروی بیمارستان سینا ، اول کوچه 32
تلفن : 32363136 (031) - 09131000345درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
- انواع روشهای درمان آزواسپرمی انسدادی در مردان تاریخ انتشار : 1402-12-07تاریخ بروز رسانی : 1402-12-13
- اسپرم صفر (آزواسپرمی) در مردان و راه درمان تاریخ انتشار : 1402-11-18تاریخ بروز رسانی : 1402-12-10
- آزوسپرمی چیست؟ تاریخ انتشار : 1399-03-21تاریخ بروز رسانی : 1402-12-01
- آنالیز مایع منی با آزمایش اسپرم تاریخ انتشار : 1398-11-15تاریخ بروز رسانی : 1402-11-29
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .